lördag 19 juli 2008

Men när jag ändå är här. Ett recept.

Vår favoritpasta när det gäller mat av det mindre komplicerade slaget. Gudagott. Ur Fredagsgourmet för länge sedan, tror jag.

Fläskfilé med citronbeurre blanc och rotsakspasta (4 personer)
600 g fläskfilé

Till panering:
2 – 3 msk mjöl
½ tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 plastpåse, c:a 3 liter
1 – 2 msk olivolja eller smör till stekning

Citronbeurre blanc:
½ dl citronsaft
½ dl crème fraiche
½ grönsaksbuljongtärning
c:a 100 g mjukt smör
ev. ½ krm cayennepeppar

Rotsakspasta:
250 g breda äggnudlar
8 – 10 dl fina långa strimlor av morot, rotselleri och purjolök
c:a 2 msk olivolja till kokning av pastan

Garnering:
Tunna skivor eller grovriven parmesanost
Bladpersilja
Citronklyftor

Gör så här:
Skär grönsakerna till pastan i tunna fina strimlor samtidigt som du kokar pastan. Låt grönsaksstrimlorna koka med pastan de sista 2 minuterna. Slå av kokvattnet och blanka av med en liten smörklick eller olivolja.

Putsa och skär fläskfilén i c:a 1 cm tjocka skivor. Blanda kryddorna och mjölet i en plastpåse och lägg i filéskivorna. Skaka det hela med luft i påsen så att allt kött blir mjölpanerat. Hetta under tiden upp en stekpanna.

Stek filéskivorna på mycket hög värme mycket hastigt i smör eller olivolja. Lägg upp filén på het tallrik och håll varm under folie. Koka ur pannan med citronsaften och crème fraichen, samt smula i den halva buljongtärningen. Koka upp och vispa i det mjuka smöret klickvis samt smaka av med lite cayennepeppar.


Fördela pastan på stora heta tallrikar med köttskivorna ovanpå. Ringla smörsåsen över det hela och lägg på tunna skivor av parmesanost, samt garnera med gröna blad och citronklyftor.


Inga kommentarer: