torsdag 12 november 2009

Skol-ABC i Quebec

Kanske någon undrar hur skoldagarna ser ut här för barnen? Det är rätt enkelt. De går varje dag 8-14.20 med en ytterst kort lunchrast och två ännu kortare raster varav en är en mellanmålsrast. Detta gäller alla barn, stora som små.

Mycket längre dagar alltså än hemma, speciellt för de mindre. Inga sovmorgnar och inga tidiga hemgångar. Att det är så här beror förstås på att väldigt många barn åker buss från skolan och de behöver åka samtidigt allihop.

För de små är skolan lite mer lekfull. Lek och skola blandas ganska omärkligt för barnen.

Man kan notera att de har en rejäl sudd matematik redan från de tidiga åren, en och en halv timme om dagen är det i årskurs fem där Fröken Större går. I övrigt läser de i hennes ålder engelska (massor), franska (ca 4-5 veckotimmar) och science.

De börjar skolan ett år tidigare, eller åtminstone nästan ett år tidigare för barn som fyller sju före oktober får börja årskurs ett. Alla de "sena" barnen får alltså vänta. Vi har satt Fröken M i ettan trots att hon egentligen skulle gått i tvåan, hon är äldst i sin klass, medan Fröken S fick gå i sin årskurs och därför tillhör de yngsta i den klassen.

Min upplevelse är att det går lite långsammare fram i början men marscheras snabbare och snabbare. När man jämför jämnårigas kunskaper i framför allt matematik när de når high school (från 7:an här) så ligger svenska barn som kommer hit hjälplöst efter sin ålderskull och brukar få flytta ned en årskurs.

Inga kommentarer: