torsdag 11 september 2008

Irriterande massmail

Två dagar i rad nu har jag fått irriterande mail från säljare. Det är i sig inget speciellt att säljare hör av sig, för jag själv och min kollega får minst två samtal om dagen från företag som vill komma hit och presentera sig. Det blir fler och fler förresten nu när konjunkturen hårdnar.

Men dessa var i särklass. De kommer från en byrå som vill sälja B2B-tjänster. Lydelsen i det första:

”Ställ åtta frågor och närma dig positioneringens kärna”
1. Varför positionera sig? Det är då du kan bestämma inom vilken kategori du vill ”slåss” och bli minnesvärd. Du sätter spelregler för vad målgruppen ska komma ihåg.
2. Vad ska en position göra? Beskriva vad produkten gör bäst från kundens perspektiv. Helst vilket löfte den ger.
3. Hur ska en position uttryckas? Främst så att den särskiljer produkten. Och alltid på kundernas språk. Det kan uttryckas genom alltifrån egenskapen till löftet.
4. Är positionering ett reklamtrick? Nej den är en väsentlig del av alla andra strategier och ska genomsyra hela företaget. Från beteende, F&U till kommunikation.
5. Vad utmärker utmärkt positionering? Den talar om varför kunden ska köpa. Den talar om vad företaget ska tillverka. Den talar om för säljarna vad och var de ska sälja.
6. Vem bör ta till sig positioneringen först? Alla medarbetare i företaget ska alltid ta till sig positioneringen innan den exponeras externt.
7. Kan man ha flera nyttor eller egenskaper i en positionering? Nej, man ska vara enkelspårig. Det finns inget sämre än en tveksam mottagare. One message - one mind.
8. Får en positionering ”tumma lite på sanningen”? Absolut aldrig. En liten lättköpt seger i början blir en katastrof på sikt.

...och så lite fluff om deras byrå.

Lydelsen i det andra liknade det första, bara en felstavning i ämnesraden på mailet utmärkte detta mail som innehöll liknande tips, fast denna gång om reklam.

Hur kan någon, med rimligen rätt stora kunskaper i marknadsföring, tro att denna typ av spam lönar sig? Herrn på företaget skulle höra av sig och följa upp detta inom några dagar. Jag tror det är bäst att han låter bli. Stackars jävlar.

Inga kommentarer: