onsdag 23 september 2009

No tolerance

Jag inser att jag inte har berättat om Frk Störres obehagliga upplevelse i skolan för någon vecka sedan.

En dag efter skolan började hon gråta när vi var på väg hemåt. Hon berättade att en flicka vid namn A vid två tillfällen hade varit elak mot henne. Först hände det när Frk Större svarat rätt på en uppgift. A såg detta och började rya "cover your papers, she's looking, she's looking". De andra barnen tog Frk Större i försvar, sade att det gjorde hon ju inte alls, varpå A hävdade att "she can't know this, she's Swedish".

Nästa gång det hände något så grupparbetade de i matten och Frk Större gjorde ett litet misstag. Det var en ruta som hon färglade i fel färg. A tog sig för pannan, suckade högt och ljudligt och sade att "she can't do anything right you know, she's Swedish".

Jobbigt att höra för ett föräldraöra. Vi tog ett snack. Om att A troligen inte förstår hur mycket Frk Större faktiskt förstår av det som sägs och görs omkring henne eftersom Frk Större inte förmår svara henne. Om att A kanske varit utsatt tidigare och nu ser sin chans att sätta åt Frk Större. Om att A faktiskt inte förstår vad det innebär att flytta över halva jordklotet.

Sedan vidtog de praktiska åtgärderna.

För det första har vi övat på att säga följande: "I'm Swedish, but I'm not stupid."

För det andra skrev vi ett brev till Mr. G, Stellas lärare. Förklarade situationen. Beskrev hur vi försökt rusta Frk Större för sådant hela hennes liv och hur vi tränat henne att säga ifrån verbalt - men det kan hon inte nu. Bad om hjälp.

Vi fick svar samma dag som Mr. G fick lappen. "This behaviour is not acceptable and I will not tolerate it". Ord och inga visor. Han lovade tala med A.

Det tog en dag innan han gjorde det. På den dagen hann A släppa en dörr rakt i ansiktet på Frk Större och hon glömde med flit att ge Frk Större ett papper som hon delade ut till hela klassen.

Sedan dess - nada. Nada, zip, nil. A har helt slutat titta på Frk Större vilket hon bara är tacksam för.

Jag undrar hur han gjorde? Jag vet att barn som bär sig illa åt socialt inte för följa med på skolans field trips till exempel, så detta kan ju vara en sak som tog skruv. Vad vet jag. Nåväl, håll tummarna för att detta var en engångsföreteelse. Tufft för Frk Större var det icke desto mindre.

3 kommentarer:

microhem sa...

Heja Mr G! Jag undrar också vad han sa. Ibland undrar jag om inte det behövs en Mr G i F's klass. Det är inte bara kanadicker som är elaka kan du hälsa Frk S.

Åretruntparadiset sa...

microhem: Det ska jag hälsa. Och det är sant, skitstövlar finns det överallt. Små storlekar och stora storlekar.

Votum bloggar sa...

Åååh, man blir bara så arg att man kokar när man får höra liknande! Skönt att skolan såg/ser allvarligt på sådant beteende så att det verkar ha slutat nu.